tepung bungkus
inti :
1/2 biji kelapa muda parut
1/3 cwn gula melaka/merah
1/2 cwn air
daun pandan
masak gula melaka/merah ngan air dan daun pandan hingga didih. biar didih lama sikit or until nampak cam pekat skit. baru masukkan kelapa parut dan kacau hingga agak kering skit tekstur nya. bila dah sejuk, bulat2kan inti dan golek atas tepung pulut. atau masukkan inti ke dlm doh tepung pulut (tpg pulut + air).
batter:
1 cwn tepung beras
2 cwn santan cair
skit garam
bancuh tepung dengan garam dan santan hingga sebati. Masukkan dalam piyok dan masak atas api sederhana dan kacau agar tidak berketul..kacau hingga separuh masak atau skit pekat. ambil daun pisang dan letakkan 1 1/2 sudu adunan tepung tu dan atur 2 biji inti dan tutup dengan lagi 1 1/2 sudu adunan tepung. balut dan kukus dlm pengukus selama 15 minit. lagi satu cara kalau tak ada daun pisang boleh masuk dlm cawan2 kecil atau susun dlm loyang pun boleh.
No comments:
Post a Comment