sebelah dada ayam- dipotong kecil dan di gaul ngan skit garam dan sos tiram
2 sdb cili kering yg dimesin ngan bawang besar
1 sdb sos tomato
1 sdb cili sos
1 sdb sos tiram
1 sdb kicap lemak manis
1 sdb sos ikan
2 ulas bawang putih - diketuk @ ditumbuk kasar
4 biji api diketuk
1 btg serai diketuk
kcg panjang/buncis -dipotong ikut suka
karot
bunga kobis
daun limau purut
garam dan gula
- panas minyak lam kuali...goreng sekejap ayam yg diperap tadi pastu angkat.
- the tumis bwg putih dan cili api naik bau
- then terus taruk cili kisar then serai sekali. tumis cili kisar sampai naik minyak.
- pastu taruk all the sauces. kacau sebati
- masukkan ayam . kalau terlalu kering boleh tambah 3-4 sdb air untuk kuah.
- then boleh masuk sayur, daun limau purut, garam dan gula.
- then masak le agak sayur tu sedang2 je masaknya atau ikut kepekatan kuah yang dikehendaki. emmm ini sedap makan ngan nasi panas2.
No comments:
Post a Comment