PENGUMUMAN

ZANAZ HOME BIZ is now located at JALAN LAHAT, GEORGETOWN, PENANG. layari http://zanaz70.blogspot.com/


Monday, October 13, 2014

DAGING DENDENG

ni resipi yg telah diubahsuai ikut suka ati hahaha.

1/2 kg daging


5 biji bawang merah - potong kasar  }
2 ulas bawang putih - potong kasar  }  DIGORENG HINGGA LAYU
3-4 cili kering                                   }

3 sdb besar cili mesin/cili boh
3 sdt gula merah/gula melaka
2 sdb kicap pekat
2 sdb sos tiram
air asam jawa sesedap rasa
garam sesedap rasa

bawang besar - potong bulat
cili hijau - di potong

sedikit kunyit, garam and minyak

1. daging dipotong nipis dan direbus hingga empuk
2. tos daging tadi. tumbuk skit setiap hirisan daging
3. gaul daging dgn serbuk kunyit, garam & lada sulah
4. dan perap selama 1-2 jam - lama pun tak pa suka ati le kan jgn busuk dah
5. goreng daging - ikut suka garing or separa garing. kalau garing sangat keras/liat kot

sambal
1. bahan yg digoreng di mesin skali dgn cili boh/mesin
2. tumis bahan mesin hingga wangi
3. masukkan  gula merah, kicap, sos tiram dan kacau ...biar pecah minyak
4. daging, air asam jawa and garam - kacau sebati hingga pekat or kering ikut suka
5. masukkan bawang besar dan cili hijau  - ni ku tak buat pun.

No comments:

Post a Comment