1/2 kati hati lembu - dipotong ikut kesukaan
2 sdb rempah kari ayam/daging
1 biji buah pelaga
2 cm kulit kayu manis
1 biji bunga lawang
1 sdt jintan manis - serbuk pun ok
1 sdt jintan putih - serbuk pun ok
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 hiris halia
sedikit santan jika mau
garam n gula ikut citarasa.
- Hati dipotong dan dibersihkan.
- kemudian taruk garam kunyit and goreng sebentar.
- Seme bahan di atas masuk dlm blender dan diblend halus.
- tumis seme bahan yang diblend tadi hingga naik bau/garing.
- then masukkan hati dan santan. perasakan dgn garam dan gula then biar didih dan kuah agak pekat pastu tutup le api...sedia utk di makan.
niway ku taruk extra bahan sikit...which is tomato tak kira le samada tomato segar diblend skali or tomato sos semasa menumis rempah. santan selalunya tak guna pun hehehe.
No comments:
Post a Comment