PENGUMUMAN

ZANAZ HOME BIZ is now located at JALAN LAHAT, GEORGETOWN, PENANG. layari http://zanaz70.blogspot.com/


Monday, October 13, 2014

GRILL PRAWN WITH GARLIC BUTTER SAUCE

RESIPI AMIK DARI BLOG ORG NI.  TAPI KU ADJAS BHN DGN APA YG AVAILABLE KAT UMAH JE.

Grill Prawn & Garlic Butter Sauce by ilhamdapur.blogspot.com

Bahan-bahan
  •  10 ekor udang - maz guna saiz besar
  • 3-4 sudu besar mentega tanpa garam (unsalted butter)
  • sedikit fresh thyme
  • sedikit tako spice (mexican herba)
Cara

1. Udang dibelah belakang sampai ke kepala dan buang urat. Cuci bersih dan toskan.

2. Cairkan sedikit butter dalam microwave dan campurkan dengan thyme. Kemudian lumurkan pada seluruh udang. Taburkan sedikit tako spice. Perap dalam 1 jam.

3. Kemudian boleh la dipanggang dengan cara buka belakang udang yang dibelah dan letak atas pembakar, kemudian bila dah masak, balikkan belah satu lagi pulak.

Garlic Butter Sauce
  • 2 ulas bawang putih - ditumbuk lumat
  • 1 sudu besar mentega tanpa garam (unsalted)
  • 1/4 cawan whip cream (MY ADVISE, JGN GUNA WHIP CREAM TAPI GUNA COOKING CREAM. KLU GUNA WHIP CREAM SAUCE JADI MANIS..TAK SEDAP. BOLEH TARUK SKIT TPG GANDUM KALAU MAU LEBIH PEKAT)
  • sedikit susu segar - jika perlu
  • sedikit dry oregano
Cara

1. Dalam kuali, cairkan butter. Kemudian masukkan bawang putih. Masak dalam 1 minit.

2. Masukkan whip cream dan kacau sebati, guna api perlahan. Perasakan dengan sedikit garam dan padamkan api. Kalau pekat sangat boleh tambah 2-3 sudu besar susu segar. Taburkan sedikit oregano. Siap.

UTK STEP TAMBAHAN....
KU GRIL UDANG ATAS PAN, HALF COOKED OR 3/4 COOKED JE PASTU KU LETAK ATAS BAKING TRAY AND LETAK GARLIC WHITE SAUCE ATAS DIA THEN TABUR MOZARELLA CHEESE THEN BAKAR. DLM 15 MIN AND LAGI 5 OR LESS GUNA API ATAS/GRIL.

No comments:

Post a Comment