1 ekor ayam
1/2 tin susu cari ( ku tak guna nih just ganti ngan 3 sdb susu pekat je)
bhn tumis:
2 kuntum b. cengkih
2 kumtum b. lawang
2 biji buah pelaga
3 cm k.kayu manis.
1 helai d. ketumbar (jarang guna sebab jarang beli hehehe)
1 helai d. pandan ( selalu lupa taruk hahaha)
1 cmb myk sapi (optional) utk menumis
bhn mesin:
10 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
2.5 cm halia
2 btg serai
3 tangkai cili hijau (kalau cili tak pedas boleh add 1-2 tangkai cili padi utk pedas)
2 tangkai daun bawang,
1 biji tomato,
30 gm kacang gajus
***bhn bancuh :
2 cmb serbuk kari
1 sdt serbuk jintan manis
1 sddt serbuk kunyit
2 cmb tomato puri/sos
- Ayam digoreng separuh masak terlebih dahulu.
- Piyok lain tumis bhn tumis hingga naik bau.
- pas tu masukkan bhn bancuh, tumis kejap
- then masuk bhn mesin dan tumis hingga pecah minyak.
- masukkan ayam dan susu cair dan kacau sebati. klu tak guna susu cair, just masukkan air dan susu pekat..
- masak hingga kuah agak pekat dan ayam pun empuk
No comments:
Post a Comment