PENGUMUMAN

ZANAZ HOME BIZ is now located at JALAN LAHAT, GEORGETOWN, PENANG. layari http://zanaz70.blogspot.com/


Monday, October 13, 2014

MEE UDANG ZANAZ STYLE

UDANG BESAR PERGHH BARU KAW
optional UDANG KECIL rebus dan blend amik air or rebus kepala & kulit je
optional KETAM SEKOR DUA -just utk maniskan kuah
CILI MESIN (MESIN DGN BWG BESAR)
BAWANG PUTIH

TOMATO SOUP (PREFERABLY HEINZ OR KIMBALL)
TOMATO SOS ( KLU GUNA DEL MONTE LG BAGUS)
SKIT TEPUNG GANDUM DIBANCUH DGN AIR UTK PEKATKAN KUAH JIKA MAU
TELUR
KOBIS
SAWI
KAROT
APA SAYUR YG SUKA LE KOT hehehe
GARAM DAN GULA

MEE KUNING
TAUGEH
TAUHU
TELUR REBUS

  1. PANASKAN MINYAK TUMIS BAWANG PUTIH YG DIKETUK/DICINCANG SAMPAI NAIK BAU, KUNING SKIT
  2. MASUKKAN CILI MESIN DAN TUMIS HINGGA PECAH MINYAK.
  3. MASUKKAN TOMATO SOUP DAN SOS TOMATO -ni pepandai adjas...byk sgt klu nanti masam plak
  4. AND MASUKKAN AIR REBUSAN UDANG TADI DAN JUGA KETAM.
  5. BIAR DIDIH THEN PERASAKAN DGN GARAM DAN GULA (klu dah ada air udang, xperlu le gula byk kan)
  6. MASUKKAN BANCUHAN TEPUNG GANDUM JIKA MAU BIAR DIDIH.
  7. PERLAHANKAN API, MASUKKAN SAYURAN IE SAWI, KAROT & KOBIS.. DAN JUGA PECAHKAN TELUR DAN KACAU PERLAHAN2.
  8. LAST KLU RAJIN GORENG BAWANG KECIL DAN MASUKKAN BAWANG GORENG AND SIKIT MINYAK GORENGAN TU KE DLM KUAH...PERGHHH MENGANCAM BAUNYA NANTI hehehe.
  9. DAH TU...CELUR MEE DAN TAUGEH, GORENG TAUHU LE PLAK YEK...JGN LUPA LETAK DAUN BAWANG AND DAUN SUP PLUS BAWANG GORENG DAN CILI JERUK....
SELAMAT MENCUBA...

No comments:

Post a Comment