PENGUMUMAN

ZANAZ HOME BIZ is now located at JALAN LAHAT, GEORGETOWN, PENANG. layari http://zanaz70.blogspot.com/


Monday, October 20, 2014

LEMON ROSEMARY CHICKEN

LEMON ROSEMARY CHICKEN 
Sumber : The Naked Chef (Jamie Oliver) 
Diolah oleh Jeni dan di olah lagi ikut citarasa ku plak kah kah kah 

1 ekor ayam 
1 biji lemon 
6 ulas bawang putih 
2 sudu besar olive oil kalau ada, kalau tak hantam myk masak atau butter je 
Segenggam Rosemary Kering 
1 1/2 sudu besar lada hitam (serbuk atau biji). 
2 biji kentang dibelah 2 
2 biji tomato 
Baby carrots 
1 biji bawang besar dibelah 4 
1 1/2 sdb kicap pekat 
2 sdb sos tiram 
Garam dan gula secukup rasa 

Cara: 

  1. Lemon, kentang dan bawang putih direbus selama 15 minit. 
  2. Angkat dan tos. 
  3. blend bawang putih, rosemary , lada hitam sehingga lumat. then campur sos tiram dan kicap dan juga gaul dgn myk olive. masukkan garam & gula sesedap rasa. 
  4. Ambik sedikit bahan ini dan gaulkan dengan kentang yg diptg wedges, bawang besar, baby carrots dan tomato. 
  5. Lemon tadi dicucuk cucuk dengan garfu supaya jusnya nanti keluar dan disumbat ke dalam perut ayam. 
  6. Sumbatkan juga beberapa kentang, bawang dan baby carrot ke dalam ayam tadi. 
  7. cucuk lubang ayam tu dengan toothpick supaya tak terkeluar bahan2 tadi. 
  8. Lumurkan ayam tadi dengan bahan tumbuk tadi. 
  9. bakar didalam oven 180'c selama 1 jam atau sehingga masak. 
  10. manakala sayuran lebihan yg tak muat masuk perut ayam tu ku grill atas pan je. Ana @ elianas fp nasihatkan ku jgn bakar skali ngan ayam, nanti rentung plak.  

No comments:

Post a Comment