Sumber : The Naked Chef (Jamie Oliver)
Diolah oleh Jeni dan di olah lagi ikut citarasa ku plak kah kah kah
1 ekor ayam
1 biji lemon
6 ulas bawang putih
2 sudu besar olive oil kalau ada, kalau tak hantam myk masak atau butter je
Segenggam Rosemary Kering
1 1/2 sudu besar lada hitam (serbuk atau biji).
2 biji kentang dibelah 2
2 biji tomato
Baby carrots
1 biji bawang besar dibelah 4
1 1/2 sdb kicap pekat
2 sdb sos tiram
Garam dan gula secukup rasa
Cara:
- Lemon, kentang dan bawang putih direbus selama 15 minit.
- Angkat dan tos.
- blend bawang putih, rosemary , lada hitam sehingga lumat. then campur sos tiram dan kicap dan juga gaul dgn myk olive. masukkan garam & gula sesedap rasa.
- Ambik sedikit bahan ini dan gaulkan dengan kentang yg diptg wedges, bawang besar, baby carrots dan tomato.
- Lemon tadi dicucuk cucuk dengan garfu supaya jusnya nanti keluar dan disumbat ke dalam perut ayam.
- Sumbatkan juga beberapa kentang, bawang dan baby carrot ke dalam ayam tadi.
- cucuk lubang ayam tu dengan toothpick supaya tak terkeluar bahan2 tadi.
- Lumurkan ayam tadi dengan bahan tumbuk tadi.
- bakar didalam oven 180'c selama 1 jam atau sehingga masak.
- manakala sayuran lebihan yg tak muat masuk perut ayam tu ku grill atas pan je. Ana @ elianas fp nasihatkan ku jgn bakar skali ngan ayam, nanti rentung plak.
No comments:
Post a Comment