PENGUMUMAN

ZANAZ HOME BIZ is now located at JALAN LAHAT, GEORGETOWN, PENANG. layari http://zanaz70.blogspot.com/


Monday, February 2, 2009

AYAM MASAK MERAH PAK AJI HASSAN

napa ku ulang entry kat fp ni...saja je...kot2 ada yg baru je mengenali ku di blog. so ku share le lagi sekali. anyway satu sebab lagi...semalam ku masak ayam ni lagi...tp ntah le agak blur skit minda ku semalam...ku konpius antara resipi ayam masak merah pak aji hassan dgn resipi versi menantu dia hehehe abg ipar aku le.... arwah bapa ku nyer resipi tak ada serbuk kari. my arwah bro in law punnya ada serbuk kari ngan serai...so resipi dah mixed up kat my mind....
so ni lah hasilnya...merah skali rupanya dan rasanya pun berbeza. nanti next entry ku letak resipi ayam masak merah versi abg duan lak yek.

ni the original recipe

AYAM MASAK MERAH PAK AJI HASSAN
1 1/2 ekor ayam
A- bhn tumis (ni men agak2 je)
bwg merah dihiris bwg putih dihiris
halia dihiris
1/2 inci kulit kayu manis
3 bj buah pelaga sekuntum bunga lawang
3 bj cengkih
B - bhn mesin dan di adun sekali jadi pes
5 biji buah keras (tak ada buah keras ganti ngan kacang tanah pun ok gak)
10 biji buah badam
2 sdb kaskas (optional - ku jarang letak)
1 sdt jintan manis
1 sdt jintan putih
1/3 tin tomato sup brand heinz (arwah guna brand ni je)
1/3 tin susu cair
1/2 botol sos tomato (arwah guna brand del monte je)
10 ulas bwg merah
5 ulas bawang putih
2 sdb serbuk cili (ni ikut tahap pedas memasing - nak taruk extra atau kurang)
C -
santan (optional - tak boh pun tak apa)
susu pekat
garam bawang besar - potong bulat
daun sup dan daun bawang - dipotong
1. ayam dibersihkan dan di gaul dgn garam & kunyit dan digoreng sebentar.
2. masuk minyak dlm piyok secukupnya utk menumis.
3. tumis bhn tumis hingga naik bau dan agak kekuningan
4. pastu masukkan seme bhn2 mesin dan yg dah diadun sekali tu. dan masak hingga pecah minyak.
5. bila rempah dah pecah minyak baru masukkan ayam yg telah digoreng. kacau sebati
6. biar seketika dgn api sederhana, pastu baru masukkan air mengikut kepekatan yg disukai.
7. reneh kan dlm 5 -10 minit. then masukkan susu pekat, santan dan garam secukup rasa.
8. biar didih sebati dan sebelum tutup api masukkan hirisan bawang besar dan daun sup/bawang.
ayam ni lebih sedap kalau makan dengan nasi minyak atau yg sewaktu dengannya. ku kalau ada kuah ayam ni lebih...ku suka rebus telur dan curah kuah ni atas telur rebus...nyum nyum.

1 comment:

  1. nampak sedap nih...lapo ahh...akak nak pi umah makan ni...

    ReplyDelete