minggu ni minggu malas ku...malas betui...pagi2 ku keja nak tido je...tak dpt tido pagi ku tido after anak2 balik sekolah pastu malam lak ku berjaga sampai 1-2 pagi. tadi t/hari teringat nak gi wat facial...so cepat2 ku mekapkan kek yg ditempah...pastu ku gi wat facial. mula nak wat facial je...tup tup...ku lajak wat lulur skali. patutnya lepas lulur eloknya mandi susu...tapi memandangkan ku nak balik cepat...ku skip part tu. lagipun ku tak suka mandi2 tu seme hehehe. niway hajat nak balik awal nak jumpa maryam huda, yg tempah kek tu tak kesampaian juga...coz sesi lulur tu tak sempat abis masa maryam dtg amik kek. so minta syairah je lah sampaikan.
ayam bakar simple je...tapi asalkan dibakar...memang ku suka. ayam bakar dan nasi panas dan cili sos, dah cukup sedap utk ku dan anak2 makan t/hari hehehe. simple kan kami makan.
akhirnya baru2 ni jadi juga roti ku. setelah sekian lama dok ingat nak wat roti...tak terbuat...ni baru le buat...tu pun wat roti malas je...roti inti kaya. lama betui tak wat roti ni...dah tak ingat when was the last time... resipi copy dari fp k/rinnchan.
akhirnya baru2 ni jadi juga roti ku. setelah sekian lama dok ingat nak wat roti...tak terbuat...ni baru le buat...tu pun wat roti malas je...roti inti kaya. lama betui tak wat roti ni...dah tak ingat when was the last time... resipi copy dari fp k/rinnchan.
DOH ASAS BUN (copy and paste dari fp k/rinnchan je)
Sumber : Chef Alex Goh
Bahan-bahan :
480gm tepung protein tinggi
120gm tepung gandum
110gm gula castor
10gm garam halus
20gm susu tepung
4 tsp yis segera mauripan
1 biji telur
300ml air sejuk
60gm butter
Cara-cara :
1. Campurkan semua bahan kering sehingga rata.
2. Tuangkan air dan telur sedikit demi sedikit sambil menguli hingga terbentuk doh.
3. Campurkan butter dan teruskan menguli sehingga terbentuk doh yg lembut dan elastik. Bulatkan doh.
4. Tutup bekas dengan plastik dan biarkan doh naik dua kali ganda selama lebihkurang 1 jam.
5. Tumbuk2 doh utk mengeluarkan udara.
6. Bahagikan doh seberat 70gm tiap satu dan simpan dlm petisejuk selama 15min.
(* Semasa menggelek doh, Rinn tidak sekaligus mengeluarkan semua doh2 ini, keluarkan satu demi satu setiap kali hendak menggelek. Ini utk mengelakkan doh drpd menjadi lembut semula dan susah utk di leperkan.)
7. Gelek doh menjadi bentuk segiempat bujur 14cm x 12cm.
8. Potong jaluran di sebelah tepi, isikan inti dan gulung. Susun dalam loyang yg dilengser sedikit mentega. Sila rujuk gambar di thumbnails.
9. Perap lagi sehingga naik dua kali ganda. Sapu dengan putih telur dan bakar pd suhu 190 darj cel selama 12min - 15min. Keluarkan dari oven, terus sapu dengan mentega biar berkilat.
Sumber : Chef Alex Goh
Bahan-bahan :
480gm tepung protein tinggi
120gm tepung gandum
110gm gula castor
10gm garam halus
20gm susu tepung
4 tsp yis segera mauripan
1 biji telur
300ml air sejuk
60gm butter
Cara-cara :
1. Campurkan semua bahan kering sehingga rata.
2. Tuangkan air dan telur sedikit demi sedikit sambil menguli hingga terbentuk doh.
3. Campurkan butter dan teruskan menguli sehingga terbentuk doh yg lembut dan elastik. Bulatkan doh.
4. Tutup bekas dengan plastik dan biarkan doh naik dua kali ganda selama lebihkurang 1 jam.
5. Tumbuk2 doh utk mengeluarkan udara.
6. Bahagikan doh seberat 70gm tiap satu dan simpan dlm petisejuk selama 15min.
(* Semasa menggelek doh, Rinn tidak sekaligus mengeluarkan semua doh2 ini, keluarkan satu demi satu setiap kali hendak menggelek. Ini utk mengelakkan doh drpd menjadi lembut semula dan susah utk di leperkan.)
7. Gelek doh menjadi bentuk segiempat bujur 14cm x 12cm.
8. Potong jaluran di sebelah tepi, isikan inti dan gulung. Susun dalam loyang yg dilengser sedikit mentega. Sila rujuk gambar di thumbnails.
9. Perap lagi sehingga naik dua kali ganda. Sapu dengan putih telur dan bakar pd suhu 190 darj cel selama 12min - 15min. Keluarkan dari oven, terus sapu dengan mentega biar berkilat.
note: step 7 & 8 tu bergantung pada roti apa u nak buat. ku skip step tu..ku just leperkan doh isi inti dan bulatkan.
Lembutnye nampak roti ni...
ReplyDelete