guratan makaroni ( gratin)
100 gm makaroni kering - rebus sampai lembut dulu yek
500 ml susu
2 sdb tepung gandum
bwg besar 1 labu
serbuk lada hitam
garam gula sesedap rasa
udang or any other sea food kalau mau
ayam pun boleh juga,
crab filament/sausages
karot or any other vege yang suka
cheese - cheddar/mozarella
*kiub pati ayam kalau suka
*1 keping slice cheese (cheese slice yg mkn dgn roti tu)
*or 50 ml cooking cream
cairkan butter dlm pan then tumis bwg besar hingga naik bau... jgn hingga garing plak
then masuk ayam/minced beef or seafood, kacau rata seketika
then masukkan susu dan kacau rata. bancuh tpg gandum dgn skit air dan tuang ke dlm pan.
perasakan dgn lada itam, garam, gula or any perisa yang nak letak. cooking cream and cheese slice.
lastly masukkan macaroni dan kacau rata.
tuang ke dlm loyang then tabur parutan keju samada mozarella or cheddar,
klu malas amik je cheese slice tu taruk atas . bakar/grill dlm preheated oven at 180 for 10-20 minit.
*** utk xtra taste boleh tambah or campurkan cooking cream ke dlm susu or gantikan susu.
*** masukkan cheese slice ke dlm sos gratin tu dan kacau hingga cair.
**** kalau tak suka makaroni boleh gantikan dgn kentang atau sayuran spt brokoli, cauliflower, carrot
ini recipe campak2 je.buat le camna suka hehehe
dah lama ku teringin benor nak makan cucur badak. asyik beli keledek wat inti karipap...bila tingat nak wat cucur badak tak ada kelapa parut plak...only last monday baru le terbuat. masa buat tu tuhan je yg tau...betapa tergedik2 nya ati ku nak goreng dan makan cucur badak ni...dah siap goreng...ku kuar dulu gi kedai, balik tu...terus ngap...4-5 ketul gak le abis...legaaa. pastu inti ada lagi...tingat lak baca kat fp haniss dia kata nak wat pulut udang...so apa lagi...terus sms hubby kat pg, minta dia bawa daun pisang kih kih kih..so ari rabu...buat le pulut udang plak...nyum nyum...sedapnya. tapi anak2 tak makan cucur badak. pulut udang derang makan le gak. hubby pun bukan penggemar cucur badak, pulut udang dan juga karipap. dia jarang makan kuih2 ni wpun homemade hehehe. tak kisah lah janji aku sukaaaaaaaa hahahaha.
cara ku wat inti cucur badak senang je.
tumbuk or blend cili kering + bawang merah + jintan manis + serai +kunyit
udang segar
garam dan gula
kelapa parut
panaskan kuali dgn myk skit.
masukkan bhn mesin. kalau air byk...tumis le agak kering skit baru masukkan udang. bio sekejap then masukan garam dan gula. ni kena terer agak2.... hehehe.
last masukkan kelapa parut. pastu kacau sebati dan bior seketika. eloknya inti jgn sampai kering sgt, tak sedap. bio lembab2 skit yek.
cucur dh nmpk...badaknyer mane..? ;P
ReplyDeletekak..nk try la gratin..makaroni x yh rebus dulu kn..?
ReplyDeletekt jpn agak2 gratin ada pkai chicken or beef stock x nk bg lg sedap..? lately mula terpikir mknn2 yg di bedal kt jpn dulu...sejak tgk AFC 703...~wyra