sambal tumis bilis dgn petai, tumis air bayam, ikan goreng ngan udang grg kunyit. tudia cayalah malam ni ku wat dinner sampai 4 mata lauknya. korang tau tak selalu nya lauk dinner or lunch kami kalau tak ada hubby ku...cuma satu mata je. sayur jarang ada coz anak2 tak makan sayur dan ku pun bukan peminat sayur. ikan goreng pun jarang le sangat goreng...anak2 tak pandai makan ikan goreng...jarang sangat le derang amik ikan goreng ni kalau ku goreng. tapi ari ni goreng coz ku geram tgk ikan tu segar lagi. udang tu ku masak coz syairah tak makan sambal petai so kena la ada menu dia at least satu. akhirnya ikan goreng tu berbaki lagi 1/2 ekor, sayur semangkuk kecil pun tak abis begitu juga sambal bilis ngan udang pun tak abis walhal masak udang 10 ekor je...susah nak masak byk2 kat umah ku ni...coz derang ni tak pemakan sgt...tapi body ku ngan syairah tak plak kurus2 wpun makan teramatle ala kadar muahahaha...cian kat kami. bila tak abis cengini yg jadi malas benor nak masak berbagai juadah...tu yang selalu jadi lauk satu atau dua jenis je.
ni mi kari yang ku masak ari sabtu lepas. lama betui tak wat mi kari...sehari tu makan mi kari je lah....nyum nyum sedap...kena plak telur rebus tu kuning dia masih lagi ada transparent cengitu...lagi menambah sedapnya hehehe. nak rasa ke??? cuba le buat...resipi ada kat bawah...tak nyesal buat tau....sodappp
MEE KARI
4 sudu penuh penuh serbuk kari ayam dicampur air buat pes - ku guna babas
2 sdb cili mesin/cili boh -optional
1 atau 2 kotak santan - depend on suka pekat ke tak
1/2 cwn air asam jawa - ni adjas ikut tekak le
garam dan gula sesedap rasa
200 gm udang sederhana besar - buang kulit tapi kulit dan kepala di amik, direbus dan blend amik airnya. udang plak letak sebelah dulu yek, later taruk dlm kuah.
1-2 kg kerang direbus dan dibuang kulitnya
1 pek fishball - dipotong 3 atau 4
1/2 pek fish cake - potong
kacang panjang seikat kecil potong abt 1cm to 1.5cm
6 ketul taufuk (tauhu kering)
2 ekor ketam fresh
daun kari
bhn blend
1 labu bawang besar
2 batang serai
3 ulas bawang putih
2 cm halia
bhn hias
taugeh
telur rebus
sawi
cili hijau jeruk
bwg goreng
cili merah
1) tumis bhn blend dan daun kari sampai naik bau
2) masukkan rempah kari dan cili boh dan tumis sampai wangi dan naik minyak;
3) masukkan ketam;
4)masukkan air udang dan air abt 1 ke 2 liter dan didihkan...
5) masukkan fishcake, fishball, taufuk, kerang pastu perasakan dgn air asam, garam dan gula
6) dah didih masukkan santan dan bior didih slowly kejap
7) pastu baru masuk udang dan kacang panjang. pastu tutup le api. nak sedap lagi masuk skit bawang goreng ngan minyak dia skali so makna kata bawang goreng sendiri le bukan segera
**** mi kari ku nih...nak pasti rasanya power...make sure semua seafood tu fresh especially ketam le. penyedap kuah ni memang le ketam tu ngan air udang. klu dua benda ni tak fresh...hancuss le rasa kuah mi kari nih.
No comments:
Post a Comment