PENGUMUMAN

ZANAZ HOME BIZ is now located at JALAN LAHAT, GEORGETOWN, PENANG. layari http://zanaz70.blogspot.com/


Tuesday, March 10, 2009

blackforest version zanaz

jom makan blackforest. dah berzaman ku teringin le sesangat nak makan blackforest. dah tu hasrat ati tu nak makan blackforest macam zaman2 ku muda2 dulu yg kek dia bukan sponge cake cam sekarang ni. ku beli dark pitted ceri tu dah dekat 2 bulan, baru le terhasil blackforest ni. tapi tu lah lupa lah pulak masa hias tu..patut letak coklat parut kat atas kek tu tp ku letak jem ceri tu coz aku suka jem tu. dan terlupa nak tabur coklat urai plak kat tepi hehehe.

since skarang ku dah ada resipi coklat kek kegemaran ku so ku transform je kek tu jadi blackforest...emmm memang sedap beb. tapi ku tak puas makan, coz elok je siap blackforest ni...tup tup ode datang berderet. so tak dapat le nak menikmati sepuasnya. ada kot 2 slices je ku sempat makan. opps satu lagi...ku beli ceri maraschino yg dah di repack kat yummie tu...memang nasib tak menyebelahi ku. ceri tu depa tak letak dlm esbox so bila ku makan ku perasan...dah rosak. tapi tak lak seme yg rosak, coz yg irfan dpt, ok le plak, yg ku ngan syairah dapat dah spoil. tapi to play safe, tak payah le beli ceri maraschino yg derang dah repacked dan tak letak dlm esbox tau.

ni bekpas ku di salah satu pagi yg bz tu...rasa punya le lapar so ku goreng 2 hash brown frozen, pastu kopi satu mug and blackforest 1 slice. tapi akhirnya...ku makan 1 je hash brown, minum `1/2 mug je dan black forest tu dari pagi sampai malam, tak sempat nak jamah pun. asyik dok kuar masuk esbox, last2 buang cengitu je coz cake dah kering dan keras kena angin hehehe.

ni nak share resipinya...niway coklat kek ni seme pun dah tau kot. ku guna resipi rich moist chocolate cake yg ku amik kat fp babybatriesya, dah bertahun pun ku amik resipi ni. dan resipi ni menepati citarasa ku utk kek coklat. coz ku suka kek yg spongy tapi lembab. ku tak suka kek yg berat2 tu.

rich moist chocolate cake

170 gm butter
120-280 gm gula kastor ( dah adjas) (ralat - bukan 120 tapi 250, sori yek, typo error)
3 biji telur

B - diayak sekali
226 gm tepung high protein (tpg gandum pun ok)
60 gm serbuk koko
1 1/2 tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate
C -
1 sdt nescafe + 1 sdb air panas ( tak boh pun tak apa)
1 sdt esen vanila
1 sdt chocolate emulco (tak boh pun tak apa)
195 gm air sejuk dari esbox

Panaskan oven 1700C
Beat butter dan gula sampai gebu, lebih krg 5 minit.
Masukkan telur satu persatu dan beat hingga kembang.
Masukkan C - segala esen2 tu le dan beat sebati.
Then masukkan bhn B dan fold perlahan dan satu arah
Boleh diselang selikan dgn air sejuk.
Masuk loyang 8" atau 9" dan bakar le sampai masak abt 45-50 mins.

Utk dijadikan blackforest
Bhn jem
1 tin dark pitted cherry ( ku guna brand snorkist)
2 sdb tepung jagung
Masak kedua2nya plus air dia skali yek sampai pekat.
tapi jgn lupa tinggal skit air dia utk buat direnjis atas kek

utk coating
beat whip cream sampai tahap sesuai utk disapu kat kek.
utk hiasan
coklat parut
coklat urai
ceri maraschino

kek coklat dah sejuk, potong le 2 lapis or 3 lapis. renjis setiap lapisan kek dgn jus buah ceri tu dulu. then sapu first layer dgn whip cream, then letak jem dark ceri tu. then letak another layer dan ulangi caranya. yg last skali salut le kek dgn whip krim. tabur coklat parut kat atas kek dan coklat urai tabur kat tepi. paip le swirl kat atas kek tu then letak le ceri maraschino tu.

5 comments:

  1. akk, ur black forest sgt mengujakan!!
    wani ada nk tny la kak;
    - mana lg bagus utk topping? whiiping cream or fresh cream? since both are diff kan? kalau slh correct me ye kak.

    -ceri maraschino tu ape ye kak? jenama ke? imported?

    sekian pertanyaan budak2. hehe :D

    ReplyDelete
  2. to syawaniadnan:
    all these while never bother to search for diff between fresh cream or whip cream...what is important to me...that white liquid boleh transform jadi icing yg boleh sapu atas cake hehehe. so tak leh nak jawab. yg akak cari adalah yg stable je. coz ada certain brand agak tidak stable dan maybe ianya hanya sesuai utk dimasukkan sbg ingredient dlm masakan je, agak kurang sesuai jadi icing. akak selalu guna brand vivo dan rich.

    ceri maraschino tu adalah sejenis ceri le...ceri yg merah kat atas blackforest cake tu jenis ceri maraschino le.

    tak ada yg budak2 nya...mesti ada benda yg baru pd setiap manusia kan. mesti ada permulaannya so akak pun dulu cengitu juga.

    ReplyDelete
  3. k.zana...
    saya ambk resepi kek coklat...nnti nk tepek kat blog...hihihiiii!!

    ReplyDelete
  4. salam..
    emmmm...nmpk sedp sgt kek ni...
    sy nak tnye untk coating tu gune berape byk whip cream...

    ReplyDelete
  5. to Fadila
    amt whip cream tu...abv 200 gm le...coz kalau sikit tak cukup lak nak layer then nak sapu kat kek then nak deco lagi...agak byk guna whip cream ni...around 200-400 le kot...tak ingat...selalu tak sukat men agak2 je tuang...

    ReplyDelete