ni le lauk lunch kami t/hari tadi...ikan apa yek..ku tak ingat2 lagi pe kenama dia tapi sekeping hirisan ikan yg besar tu ku potong to a few more slices. then ku masak lemak serai cam mak ku selalu buat tapi ku buat ala zanaz...ku tambah cili api dan daun kunyit hehehe. pastu wat kari telur ikan. fuihhhh lemak2 sungguh arini menu ku. then kangkung goreng kicap . sayang skali cuma aku dan irfan je makan. syairah demam selsema so dia makan bubur lambuk je.
- garam kunyitkan ikan dan goreng macam biasa dah masak, angkat le.
- hiris sebatang serai halus2, mayang kan bawang merah, bawang putih, cili merah dan cili api utk xtra pedas.
- panaskan minyak dan tumis seme yg dimayang tadi hingga garing.
- dlm pada tu boleh masukkan asam gelugur juga.
- dah garing, letak serbuk kunyit skit, then masuk santan pekat.
- jgn lupa garamkan kuah tu, masukkan ikan yg digoreng dan biar didih kejap
- dan sebelum tutup api boleh masuk hirisan d. kunyit kalau mahu.
Salam Zana...
ReplyDeleteAduhai sedapnya blackforest cake kat bawah tu....dah lama tak mkn,nak buat tak rajin..hu..hu..jamu mata aja nampaknya.
Masak lemak kuning mmg sedap...telur ikan susah nak dpt,favorit hubby ni.
untung jadi jiran Zana selalu dpt kek...murah rezki..
to mamasya: memang bercinta nak buat blackforest tu...walhal bukannya susah sgt pun. remeh lagi nak wat choc banana cake hehehe. telur ikan tu zana sorang je makan. anak2 tak eti makan, hubby pun kurang minat.
ReplyDelete