Kat bwh ni ada dua resipi apam tepung beras. yg mula tak guna tapai nasi. apam ni sangat ringan dan sedap. resipi ni dah lama dok ada dlm fotopages ku. amik dari fotopages bonda raqyn aka ej.
Lepas dapat resipi ni ku mix and match plak resipi bonda ni dgn resipi k/liza yg guna nasi. so terhasil lah resipi yg ke 2 tu dan hasilnya cukup sedap dan sesuai dgn citarasaku.
tipnya...pastikan kukusan cukup panas masa kukus apam dan jgn isi terlalu byk pieces dlm satu kukusan utk dptkan 'mekar/rekahan' yg cantik. klu tak jadi cam apam ku le...kurang mekar hahaha.
apam tepung beras versi bonda
100 gm tpg beras
50 gm gula
130 gm air
2 gm yis
2 gm eno
pewarna
campurkan tepung, gula, yis dan air dan kacau hingga sebati dan gula larut. then tutup biar kedap udara and perap more than 4 hours. bila dah kembang....masukkan kaler dan kacau perlahan then masukkan eno. kacau perlahan dan biar selama 5 minit. sementara itu panaskan kukusan. masukkan dlm cwn2 apam yang kecil tu dan kukus selama 15 minit.
Apam tepung beras versi mix & match ku
1 cwn nasi
2 cwn tepung beras
1 cwn gula putih
1 1/4 cwn air
3 gm yis
4.3 gm eno (sepeket kecil rm0.70)
Blend nasi dengan air hingga halus then add sugar, tepung dan yis. Blend hingga sebati. Masuk dlm bekas dan tutup rapat. Perap selama 4 hours. Selepas tu kacau perlahan dan masukan pewarna jika mau then masukkan eno, kacau sebati perlahan-lahan dan biar another 5 minit. Panaskan kukusan. Masukan dlm cawan2 kecil dan kukus selama 15 minit. emmm sedap dimakan dengan kelapa parut.
No comments:
Post a Comment