nilah barang2 yg telah kami pack. masa ni lum angkat nek lori lagi. 95% siap di pack. wah kali ni lagi byk hubby buat kotak kayu..ada 11 kotak kayu and about 40 kotak biasa yg tak dimasukkan dlm kotak kayu. lost count how many boxes semua skali..coz yg masuk kotak kayu tak sempat nak wat numbering.
ni menu hari2 terakhir di bbb. masak tempoyak ikan merah. lepas gian...nak resipi??? ni resipi tak berguru...buat berdasarkan rasa makan kat R&R je...betui ke idak wallhualam...janji tekak ku sukaaaaaaaa hehehe
ni menu hari2 terakhir di bbb. masak tempoyak ikan merah. lepas gian...nak resipi??? ni resipi tak berguru...buat berdasarkan rasa makan kat R&R je...betui ke idak wallhualam...janji tekak ku sukaaaaaaaa hehehe
masak tempoyak ikan merah
2-3 slices of ikan merah
bhn tumbuk:
2 biji cili merah (boleh tambah cili api kalau mau pedas)
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1-2 inci kunyit idup atau 1 sdt serbuk kunyit.
2-3 sdb tempoyak - ikut selera..nak pekat ke tak
1 batang serai diketuk
garam dan gula - ni adjas ikut selera yek.
1. masukkan bhn tumbuk dan serai dlm piyok dan letak air agak dlm 350 ml - 500 ml.
2. agak2 dah panas, masukkan ikan tadi...then boleh masukkan tempoyak.
3. bior didih dan ikan masak then perasakan dgn garam dan gula. garam tak perlu byk kot coz tempoyak dah masin. asam pun tak letak coz tempoyak dah masam.
4. dah didih lagi sekali...dah masak le tu....nyum nyum sedapnya.
ni plak char koey teow seksyen 4 tambahan bandar baru bangi...memang beza skali dari char koey teow penang. komen dari ku dan syairah...nama tak kena dgn rupa dan rasa. macam koey teow goreng biasa je. udang pun tak ada. so jawabnya...memang skali je le ku beli koey teow ni. tapi kan...org bbb ni memang tak cerewet makan....coz ramai peminat char koey teow ni... bagus lah...kalau org bbb cerewet macam aku dan anak2 ku...memang tak leh idup le peniaga makanan kat bbb tu hahahaha. ni plak home made rolled sushi for irfan. malas nak masak lauk segala ...and bila check dlm fridge ada beras jepun, nori (seaweed) and ada sushi no ko (apa yek dlm melayu..serbuk vinegar utk wat sushi kot), pastu check kat lemari ada tuna...so terus buat sushi. bila lama tak wat...beriya le dua orang anak ku tu makan. simple, kenyang dan sedap hehehe.
salam akak...
ReplyDeletepindah mane lak nih...aduii tertinggal shinkansen nih..nih br naik densya biasa...
kite hjg bln nih pindah...dr nippon blk pekan..
selamat berpindah. moga selamat tiba ke destinasi baru dgn selamat
ReplyDelete