PENGUMUMAN

ZANAZ HOME BIZ is now located at JALAN LAHAT, GEORGETOWN, PENANG. layari http://zanaz70.blogspot.com/


Tuesday, February 16, 2010

cakui & pau

sejak pindah ni...rajin le plak. this morning wat pau inti sambal udang kering ngan inti kaya gardenia...emmm sedapnya. resipi ni kira ok le...niway resipi ni ku dah adjas dari resipi yg ku tgk sana sini. lembut dan gebus. cuma tak boleh perap lama...kalau ter over perap..bila buka tutup kukusan ia akan mengecut dan berkedut sikit. resipi dah penah letak dulu. so browse le yek.



ni pun antara kuih yg dah lama ku tak wat. ku wat ni last week kot. cakui ni belajar dgn my sis in law. ingat lagi arwah my father suka sangat bila my sil wat kuih ni. a day or two (kurang pasti) masa kat sepital taiping, my sil bekalkan arwah my father dgn cakui ni. masa tu my sil kirim kat ku. coz masa tu public holiday so ku nak gi lawat dia kat sepital. suka dia dpt makan kuih kegemaran dia.

cakui
400 gm tpg gandum
4 gm yis segera
1/2 sdb shortening
1 sdb marjerin
1 biji telur
1 sdb susu pekat/ gula
secubit garam
+ - 1 1/2 cwn air

ku cairkan marjerin then sejukkan, pastu masukkan telur dan kacau sebati. yis di larutkan dlm air dengan 1 sdt gula dan biar kembang. Satukan tepung dengan garam, shortening dan susu. gaul sebati. kemudian masukkan campuran telur dan marjerin and masukkan yis dan air. kacau sebati dan perap lebihkurang 3-4 jam. Bentukkan dan goreng dlm minyak panas.

kuah kacang

5 btg cili kering - digoreng dlm minyak
1 labu bwg besar - dipotong kasar dan digoreng hingga layu tak perlu hingga garing
sengengggam kacang tanah - digoreng tanpa minyak
gula, garam dan air asam jawa - sesedap rasa

blend cili kering dan kacang tanah bersama air dlm blender. blend atau tumbuk bawang yg digoreng tadi. panaskan minyak tumis bawang dahulu dah naik bau dan agak garing masukkan kacang dan cili yang dah diblend. tambah air jika perlu. kemudian biar didih seketika dan masukkan gula, garam dan air asam sesedap rasa.

No comments:

Post a Comment