resipi ni yg kami share bersama masa di jepun dulu. tak tau resipi ni datang dari siapa. tapi compilation ni ku dapat dari Fiza. maybe dari Zaidah ku dapat resipi ni.
AYAM
1 ekor ayam
halia & bawang putih - dikisar
sup bunjut
serai diketuk
kulit kayu manis & bunga lawang
garam
Ayam direbus bersama bahan2 diatas hingga ayam empuk.
Keluarkan ayam dan perap bersama bahan perapan:
Bawang merah, bawang putih & halia - dikisar
Lada Hitam
Sos Tiram
Kicap manis & kicap cair
Madu
garam jika perlu
perap selama sejam. goreng ayam.
NASI
Butter
Halia, bawang putih & bawang merah/besar - dikisar
air rebusan ayam
kunyit
daun pandan
garam
Panas kan butter
Tumis bahan kisar hingga agak keperangan
Masukkan air rebusan dan sedikit kunyit
perasakan dgn garam
masukkan dlm periuk nasi dan masak seperti biasa.
SUKATAN : 4 POT BERAS : 5 - 6 POT AIR
SOS CILI
kisar bawang besar, bwg putih, halia, cili merah and buah tomato
masukkan dlm piyok and jerang sampai gelagak
tambahkan garam, gula dan tomato sos.
SOS KICAP
panaskan butter
tumis bawang putih yg diketuk
masukkan kicap dan lebihan perapan ayam
jerang sampai didih.
SOUP - optional.
klu tak nak tumis pun tak apa. just guna air rebusan dgn hanya menambah daun sup dan bawang goreng.
Tumis bwg besar dan bawang putih yg dikisar
masukkan air rebusan ayam
reneh atas api kecil
dan tabur daun sup
No comments:
Post a Comment