PENGUMUMAN

ZANAZ HOME BIZ is now located at JALAN LAHAT, GEORGETOWN, PENANG. layari http://zanaz70.blogspot.com/


Wednesday, April 21, 2010

spaghetti

semalam ku wat spagetti for lunch. emmm makan2 sedap le plak...coz kena dgn taste yg ku nak. kadang2 ku wat tak kena rasa nya. taste ni buat ku terkenang zaman dok jepun dulu. teringat makan spagetti kat umah mak angkat fiza di jepun...sedappp. aceli tak ada apa spesel pun...guna readymade sos je...cuma dia tambah cream masakan kat dlm sos tu. so semalam ku guna idea dia, readymade sos, daging cincang, sosej, dan juga cili. tekak org melayu sos spagetti pun mesti ada rasa pedas. ku tak suka sos ala orang itali yg masam2 tu.. so lebih kurang cengini le ku wat sos spagetti ku
daging cincang
sosej- potong le ikut suka
sos spagetti traditional/mushroom brand leggo's
bawang besar - dadu
2 sudu butter
2 sudu cili kering dikisar dgn bawang besar
2-3 sudu besar krim masakan
secubit lada itam
garam/gula secukup rasa.
  1. panas pan, cairkan/panaskan butter.
  2. masukkan bawang besar yg didadu, bior layu
  3. pastu masuk daging cincang and letak disebahagian pan tu sambil2 dialih2, di sebelah lagi letak cili kisar.
  4. agak2 cili dah masak, masukkan sosej baru le gaul semua skali dlm pan tu.
  5. then masukkan sos spagetti leggo tu..then kacau sebati, pastu masukkan krim masakan (ku guna whip cream brand emborg. boleh guna yg nestle dlm tin kecit tu juga. coz yg ni tak ada sugar, kalau whip cream hok buat topping cake tu ada rasa manis, tak sesuai)
  6. then perasakan dgn garam dan gula, kacau sebati..sedia utk dihidang...
ni cerita kami pi makan kat sushi king kat queensbaymall. it's a first time utk ku, hubby dan irfan. syairah dah biasa dok makan dgn kawan2 dia. aceli dok rindu nak makan unagi set macam kat restoran miyagi di bangi, so bila tgk kat sushi king pun ada set tu dan harga nya pun separuh lebih murah...so kami pun nak le terai.
kami 4 branak ni irfan sorang je peminat sushi. ku dan hubby memang kurang minat. kami lebih kepada set unagi aka belut (sea eel) atau tenpura (tapi tenpura kat mesia tak sedap mcm kat jepun). syairah plak apa2 pun dia ok. tapi dia selalu ikut menu mama dia hehehe. so masa kat sushi king irfan amik tenpura set + sushi, kami lagi 3 org amik set unagi.
so our verdict utk green tea dan unagi set:
tak sesedap dan seasli rasanya mcm kami makan kat restoran miyagi di bangi. dan saiz setnya separuh lebih kecil dari saiz set di miyagi. no wonder le reganya separuh jauh lebih murah. green tea yg sushi king tu serve...tak rasa cam green tea pun cair sangat. miso soup pun cair and kurang rasa, nasi tak cukup sticky, unagi tak fresh and moist.
kat miyagi satu unagi set RM42 ada nasi, unagi, buah, salad (samada telur/makaroni - ikut ari), cawan mushi, pickle dan miso soup . (memang mahal tapi bila dibanding dari segi rasa...sanggup kuar duit hehehe)

kat sushi king unagi set RM19.90 ada nasi (separuh dari saiz kat miyagi), unagi, cawan mushi dan miso saja.
ni le unagi set kat sushi king.

1 comment:

  1. wahh unagi,, feveret eli tu! kalo nk mkn unagi set ni mmg eli pegi sushi king. tapi bebudak opis eli tak suka sushi king sbb lebih mahal dr sakae. so asek gi sakae je la. tp sakae takde set unagi mcm ni :-(

    seb baik sakae ada grilled scallop ngan sos mayo yg sedap gilers tu! try la sakae lak

    ReplyDelete