not much to tell...ni kami gi outing ngan eva dan eli. gi jenjalan kat time square.
daging black pepper...perghhh lagi byk black pepper lagi sedap wei. kena dgn nasi panas2 memang lupa segala diet.... niway ku jarang skali beli daging, sebulan sekali pun lum tentu. especially sejak hubby tak ada...coz sejak hubby tak dok skali nih, ku jarang gi pasar tani, pasar malam or wet market. ku gi beli ikan, ayam dan udang kat kedai runcit yg jual benda2 ni seme. ku slalu wat marketing kat kedai cempaka kat seksyen 8. seme ada, lauk2, sayur2 cuma daging segar je tak ada...so sebab tu le jarang beli daging.
resipi??? emmm campak je... niway lebih kurang cengini le... sori le yek..ku masak malas nak sukat.
potato salad ni ku wat masa balik dok kat kubang semang dgn hubby. dinner kami anak branak masa tu potato salad dgn lamb chop. resipi lamb chop dah penah letak kan...so kali ni kasi resipi mudah untuk potato salad. sedap makan potato salad ni. kalau letak sausage pun sedap, tambah dgn fresh fruit macam apple ke pun ok gak. tambah kismis ke...dulu ku wat letak hirisan kurma segar...sedappp. niway letak le apa korang suka..brokoli ke, carrot ke...
daging black pepper...perghhh lagi byk black pepper lagi sedap wei. kena dgn nasi panas2 memang lupa segala diet.... niway ku jarang skali beli daging, sebulan sekali pun lum tentu. especially sejak hubby tak ada...coz sejak hubby tak dok skali nih, ku jarang gi pasar tani, pasar malam or wet market. ku gi beli ikan, ayam dan udang kat kedai runcit yg jual benda2 ni seme. ku slalu wat marketing kat kedai cempaka kat seksyen 8. seme ada, lauk2, sayur2 cuma daging segar je tak ada...so sebab tu le jarang beli daging.
resipi??? emmm campak je... niway lebih kurang cengini le... sori le yek..ku masak malas nak sukat.
daging black pepper
1/4 kg daging - dihiris nipis
2 sdb - 3sdb besar lada hitam yg telah di tumbuk kasar
1 1/2 ulas bawang besar - 1 ulas di potong bulat atau wedges
2 cm halia - diketuk
2 ulas bwg putih - diketuk
4 biji cili api - diketuk (optional)
3 sdb sos tiram
1/2 biji lada benggala - ptg le camne suka
caranya:
1. ku blend 1/2 ulas bwg besar dgn 1 sdb lada hitam
2. perap daging 1-2 jam dgn bhn blend - (1 & 2 ni optional)
3. panas kan minyak dlm kuali, tumis bwg putih, halia dan cili api yg diketuk hingga layu
4. dah layu masukkan sos tiram dan lada hitam dan kacau sebati.
5. masukkan daging yg diperap dan masak hingga daging empuk.
6. bila daging dan empuk dan air dah agak kering baru le perasakan dgn garam
7. last skali baru masuk bawang besar dan lada benggala, kacau sebati dan tutup api. ku suka ladang benggala tu masih rangup...so kejap je la dimasak.
potato salad
1. kentang dicuci kulitnya dan direbus hingga empuk.
2. dah empuk buang kulit dan dipotong mengikut citarasa tersendiri
3. celur brokoli dan baby carrot sekejap.
4. satukan seme bhn yg korang nak taruk dlm bowl.
5. tuang aja mayonis dan plain yogurt dan kacau sebati....taraaaaaaa dah siap, senang kan..
No comments:
Post a Comment