PENGUMUMAN

ZANAZ HOME BIZ is now located at JALAN LAHAT, GEORGETOWN, PENANG. layari http://zanaz70.blogspot.com/


Monday, August 3, 2009

jom makan pau ngan gratin

pau ni ku wat last week, setelah berbulan2 ku tak wat pau...alhamdulillah jadi elok plak kali ni. kadang2 tak elok jadiknya coz ter over perap or terover letak mauripan hehehe. resipi nanti yek...buku kat bawah malas nak amik. esok2 le yek.

i'm back with my kitab yg lusuh hahahah...sori le yek pada yg mencari2 atau ternanti2 akan kehadiran resipi pau yg ditayang kat atas tu...kik kik kik...pau ni sebenarnya dh penah post resipi kat fotopages dedulu.. ni pau ku merged resipi mamazieza ngan resipi kat kertas mauripan tu. okay utk yg kata pau jadi comel dlm kukusan bila kuar...mengecut atau menggerutu...itu perkara biasa...ku selalu buat jadi cengitu. rasa2 ku le...sebabnya adalah...overdose sukatan yis dan yang ke 2, overdose masa perapan. ku selalu buat dlm keadaan terkocoh2 so selalu timing tak betui, sukatan pun tak tepat...dan hasilnya pau menggerutu atau mengecut. yg dlm gambar ni buat dgn penuh kesabaran dan ketaatan pada resipi muahahaha...so selamat mencuba yek...

300 gm tepung pau
3 gm yis
50 gm gula
1 tsp ovalett - optional
1/2 tsp bread softener - optional
30 gm myk jagung
+- 138 ml air


  1. gaul yis dgn tepung dan gula.
  2. masukkan minyak, bread softener dan ovalett dan di ramas guna tangan... agak2 sebati le.
  3. masuk air dan uli le sampai kenyal. guna mesin ku uli 5 minit.
  4. bulat2 kan around 25 gm then isi filling.
  5. perap/rest kan pau tu selama 30 minit.
  6. panaskan kukusan
  7. kukus selama 10 minit.



gratin plak dinner ku ngan anak2 malam minggu baru ni...malas nak masak benda lain..pastu ku tak puas makan malam tu...the next day ku buat lagi gratin hehehehe...ni ada lagi sebekas besar lam esbox...nak gi beli cis....guna cheddar kurang enak...sedap lagi ngan mozarella.

5 comments:

  1. gebu n bulat elok jer pau tu, selalu yang haniss buat atas tu suka jadi menggerutu, masa dalm kukus tu cun la, lepas wak keluar tu terus dah tak cun.....

    ReplyDelete
  2. Sangat tidak tahannya melihatkan kelicinan pipi pau tu.... pakai foundation apa agaknya! Hehehe...

    ReplyDelete
  3. Amboi cantekkkk nye pau tuh... licin takde jerawat pon... ape rahsianye nie yer??? :D

    ReplyDelete
  4. Mama dah buat, tapi pipi pau mama tu tak segebu pipi pau Zana. Agaknya mama tak pakai foundation sama ke? Hehehe... Apa-apa pun, janji rasanya sedap debomb! Thanks Zana...

    ReplyDelete
  5. gratin tu camna nak buat ek..?? my kids mesti makan tu.. oohh pau nan licin & gebu..

    ReplyDelete