PENGUMUMAN

ZANAZ HOME BIZ is now located at JALAN LAHAT, GEORGETOWN, PENANG. layari http://zanaz70.blogspot.com/


Sunday, January 18, 2009

choux cream

last week ku buat choux cream or cream puff. a week before that i had a conversation with syairah about cream puff ni. she said, mama lama tak wat cream puff. i told her...malas nak buat coz the last time mama buat tak berapa elok lak jadi nya. cam tak konsisten lak. jap2 ok, jap2 tak ok. sya kata...ada ke tak jadi...tak ingat pun hehehe.

so bila teringat anak nak makan....naluri seorang ibu kan...so ku pun memberanikan diri untuk mencuba lagi. kali ni kat sini ku letak resipi yg ku dapat dari kenalan ku di jepun yang sesama mengikut suami menyambung pelajaran, fauziah namanya.




resipi krim puff

100 gm butter
1 cwn air
1 cwn tepung gandum
secubit garam
3 biji telur

  1. masak butter dan air dan garam dgn api sederhana hingga didih.
  2. perlahankan api, then masukkan tepung, dan kacau 2-3 minit di atas api.
  3. tuang adunan ke bekas lain dan masukkan telur satu persatu dan beat guna beater shingga adunan menjadi sebati dan lembut.
  4. sediakan piping bag...dan boleh guna nozzle utk buat swirl or apa2 ajalah yg suka
  5. masukkan adunan dlm piping bag dan paipkan lah bentuk yg disukai.
  6. ini langkah optional utk dpt kan bhg atas yg agak crispy, boleh cuba semburkan air ais pada cream puff yg belum dibakar tu.
  7. bakar dlm oven yg telah dipanaskan pada suhu 190 celcius selama 20-30 minit atau bergantung pada tahap garing yg disukai.

french custard

500 ml susu (uht atau segar atau yg berperisa coklat, stroberi etc)

25 gm tpg gandum

25 gm tpg jagung

3 kuning telur

100 gm gula - sila kurangkan jika menggunakan susu berperisa

1 sdb butter

  1. masukkan gula, tepung gandum, tepung jagung dan juga kuning telur ke dlm periuk.
  2. kemudian masukkan 1/3 dari susu dan kacau dengan hand whisker hingga sebati.
  3. seterusnya masukkan kesemua susu dan kacau sebati
  4. idupkan api dan masak adunan hingga pekat dan jangan lupa sentiasa mengacau adunan supaya tidak hanguss lak. last dah tutup api masukkan butter dan kacau smpai sebati

kali pertama ku mencuba cream puff ni semasa ku tinggal di jepun. ku ambil resipi dari buku resipi yang ku dapat percuma masa beli microwave kat sana dulu. dlm bahasa jepun...jadi minta kawan ku, fiza translatekan le...kalau tak mana le ku nak faham tulisan kanji jepun tu. takat kanji ingredient..skit2 ku hafal le. byk2 mana le nak reti. anak2 ku memang suka french custard yg ku amik dari buku resipi tu. asal resipinya guna susu uht or fresh milk je. bila balik mesia...tercetus idea untuk menukar kepada susu berperisa untuk lebih perisa...emmm usaha yg tidak sia2...sedapppppp. tak percaya???? cubalah.


ni plak tempahan ku beberapa minggu lepas. cuppies tu tempahan dari colleague k/dot. yg 9 pcs tu plak cuppies xtra yg ku wat fast sale thru k/dot gak. coklat kek tempahan dari fiza. almond london dan baby cistat tempahan dari regular customer ku aka my senpai (senior) anom.

1 comment:

  1. kak...
    migrate sbb relate ngan current issue ke kak...saya br tau..nampaknye kena migrate jgkla...
    alpha lipid tu 180 kak...

    ReplyDelete