PENGUMUMAN

ZANAZ HOME BIZ is now located at JALAN LAHAT, GEORGETOWN, PENANG. layari http://zanaz70.blogspot.com/


Monday, October 20, 2014

AYAM MADRAS

ayam madras
1 ekor ayam
1/2 tin susu cari ( ku tak guna nih just ganti ngan 3 sdb susu pekat je)

bhn tumis:
2 kuntum b. cengkih
2 kumtum b. lawang
2 biji buah pelaga
3 cm k.kayu manis.
1 helai d. ketumbar (jarang guna sebab jarang beli hehehe)
1 helai d. pandan ( selalu lupa taruk hahaha)
1 cmb myk sapi (optional) utk menumis

bhn mesin:
10 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
2.5 cm halia
2 btg serai
3 tangkai cili hijau (kalau cili tak pedas boleh add 1-2 tangkai cili padi utk pedas)
2 tangkai daun bawang,
1 biji tomato,
30 gm kacang gajus

***bhn bancuh :
2 cmb serbuk kari
1 sdt serbuk jintan manis
1 sddt serbuk kunyit
2 cmb tomato puri/sos
 

  1. Ayam digoreng separuh masak terlebih dahulu. 
  2. Piyok lain tumis bhn tumis hingga naik bau. 
  3. pas tu masukkan bhn bancuh, tumis kejap 
  4. then masuk bhn mesin dan tumis hingga pecah minyak. 
  5. masukkan ayam dan susu cair dan kacau sebati. klu tak guna susu cair, just masukkan air dan susu pekat.. 
  6. masak hingga kuah agak pekat dan ayam pun empuk


No comments:

Post a Comment