PENGUMUMAN

ZANAZ HOME BIZ is now located at JALAN LAHAT, GEORGETOWN, PENANG. layari http://zanaz70.blogspot.com/


Wednesday, April 21, 2010

spaghetti

semalam ku wat spagetti for lunch. emmm makan2 sedap le plak...coz kena dgn taste yg ku nak. kadang2 ku wat tak kena rasa nya. taste ni buat ku terkenang zaman dok jepun dulu. teringat makan spagetti kat umah mak angkat fiza di jepun...sedappp. aceli tak ada apa spesel pun...guna readymade sos je...cuma dia tambah cream masakan kat dlm sos tu. so semalam ku guna idea dia, readymade sos, daging cincang, sosej, dan juga cili. tekak org melayu sos spagetti pun mesti ada rasa pedas. ku tak suka sos ala orang itali yg masam2 tu.. so lebih kurang cengini le ku wat sos spagetti ku
daging cincang
sosej- potong le ikut suka
sos spagetti traditional/mushroom brand leggo's
bawang besar - dadu
2 sudu butter
2 sudu cili kering dikisar dgn bawang besar
2-3 sudu besar krim masakan
secubit lada itam
garam/gula secukup rasa.
  1. panas pan, cairkan/panaskan butter.
  2. masukkan bawang besar yg didadu, bior layu
  3. pastu masuk daging cincang and letak disebahagian pan tu sambil2 dialih2, di sebelah lagi letak cili kisar.
  4. agak2 cili dah masak, masukkan sosej baru le gaul semua skali dlm pan tu.
  5. then masukkan sos spagetti leggo tu..then kacau sebati, pastu masukkan krim masakan (ku guna whip cream brand emborg. boleh guna yg nestle dlm tin kecit tu juga. coz yg ni tak ada sugar, kalau whip cream hok buat topping cake tu ada rasa manis, tak sesuai)
  6. then perasakan dgn garam dan gula, kacau sebati..sedia utk dihidang...
ni cerita kami pi makan kat sushi king kat queensbaymall. it's a first time utk ku, hubby dan irfan. syairah dah biasa dok makan dgn kawan2 dia. aceli dok rindu nak makan unagi set macam kat restoran miyagi di bangi, so bila tgk kat sushi king pun ada set tu dan harga nya pun separuh lebih murah...so kami pun nak le terai.
kami 4 branak ni irfan sorang je peminat sushi. ku dan hubby memang kurang minat. kami lebih kepada set unagi aka belut (sea eel) atau tenpura (tapi tenpura kat mesia tak sedap mcm kat jepun). syairah plak apa2 pun dia ok. tapi dia selalu ikut menu mama dia hehehe. so masa kat sushi king irfan amik tenpura set + sushi, kami lagi 3 org amik set unagi.
so our verdict utk green tea dan unagi set:
tak sesedap dan seasli rasanya mcm kami makan kat restoran miyagi di bangi. dan saiz setnya separuh lebih kecil dari saiz set di miyagi. no wonder le reganya separuh jauh lebih murah. green tea yg sushi king tu serve...tak rasa cam green tea pun cair sangat. miso soup pun cair and kurang rasa, nasi tak cukup sticky, unagi tak fresh and moist.
kat miyagi satu unagi set RM42 ada nasi, unagi, buah, salad (samada telur/makaroni - ikut ari), cawan mushi, pickle dan miso soup . (memang mahal tapi bila dibanding dari segi rasa...sanggup kuar duit hehehe)

kat sushi king unagi set RM19.90 ada nasi (separuh dari saiz kat miyagi), unagi, cawan mushi dan miso saja.
ni le unagi set kat sushi king.

Wednesday, April 14, 2010

jejak kasih


last month on 17/3/2010 ku berjumpa kembali dgn classmate ku masa kat itm dulu, norhanirus (berdiri no. 4 dari kanan). lama kami tak jumpa rasanya sejak kami grad thn 1991...tak pernah jumpa dah si nor ni. kebetulan minggu tu minggu coti sekolah so nor datang coti2 dgn family ke penang. so nor terus le lajak singgah ke umah ku. tima kasih nor pasal ko sudi singgah jengok ku kat penang ni hehehe. sori nor tak dapat nak melayan nor sebaik mungkin. nor datang pagi, ari tu kebetulan ku bz sangat, pagi bz dok membaking tempahan dari org putrajaya/bangi dan petang tu plak after lunch kami bertolak ke bangi. anyway sonok dapat jumpa nor dan family ari tu wpun hanya seketika. thanks nor.

cuppies sempena 40th bday utk sitasuria jamaluddin.



ni last month on 22/03/2010 - di padang kota, berjumpa-jumpaan dgn my schoolmate sitasuria. last jumpa sita masa 1992 kot...masa tu coursemate sita jadi ku punya housemate so dari situ dpt contact sita balik.dpt le jumpa 2 kali kot. pastu terus masing2 menghilangkan diri. ni le baru dpt jumpa balik. ari yg kami jumpa tu ada lah bday sita yg ke 40...so ku bawa cuppies kat sita sempena bday dia. aceli cuppies tu norshakirah mohamed yg ode. nor yg let me know yg sita ada kat penang and she was the one who told me 22/3 tu bday sita. sonok borak dgn sita 2 jam cam tak terasa je...sita pulak bawa album lama zaman kami kat st george's girls' school (sggs) pe lagi gelak tak hingat le tgk gambar2 zmn tu hehehe. hopefully kita tak lost contact lagi kan sita. jom le dating lagi skali.





ni plak berjumpa2an dgn k/mas. tak sure bulan mac or februari. tapi memang menyeronokkan. k/mas , hubby and hakim datang ke rumah ku. lama kami sembang2. hubby kami pun macam kenal lama...sembang sakan... pastu we've met a few more times kat pisa plak. k/mas adalah senior ku kat sekolah dulu, sggs. kira 23-25 thn le tak jumpa.



Saturday, April 3, 2010

cerita irfan & PST

ni nak cite pasal irfan. kat penang ni..dia tak leh men futsal or bola pasal tak ada geng in our neighborhood. sekolah plak pemilihan pemain dia dah terlepas. so his next choice is swimming. utk mengumbirakan ati dia....masa mula pindah aritu b4 chinese new year ku pun mula le sent email to few swimming club in penang. and finally dapat respon dari PISA Swimming Team (PST) and the head coach mr andrew asked me to take irfan to PISA for efficiency test masa coti cny ari tu. alhamdulillah irfan diterima masuk ke club ni. so the training schedule is everyday except wednesday. the members should come for training at least 3 times a week. so we choose to go for friday, saturday and sunday.

mula2 irfan dimasukkan dlm grup junior but mr andrew dah awal2 cakap, he won't keep irfan long in this grup coz dia nak push him to intermediate/senior grup cepat2. and now irfan already in intermediate group...bagus lah. wpun his stamina/speed tak le hebat...tapi he picked up the skill cepat juga le. niway semua tu bukan le our main objective pun...as a parent...kami punya objective hanyalah nak mengisi masa irfan yg terluang tu dgn aktiviti yg berfaedah dan disamping tu nak biasakan dia dgn pergaulan pelbagai bangsa dan disiplin.

ni antara menu irfan sebelum gi swimming...ntah le napa suka benor dgn omelet ni. asyik2 nak omelet ....

ni irfan dgn junior grup dia ...


kadang2 balik dari swimming lapar...so dia dah siap menu dia...antaranya...sandwich kat subway...emmm kena le mr papa melayan kerenah anak jantan sorang nih.


video

Thursday, April 1, 2010

coti coti di bangi

lawak kan tajuk...cam pelik je...mana ada org gi oliday gi bandar baru bangi. org pi oliday kat penang ka...ni org penang gi oliday bangi kuang kuang kuang. niway tak plan pun...mula dok plan coti sekolah nak bawa anak2 merayap kat penang ni je, naik pg hill ka, pi mandi kat beach ka... tup tup...my hubby azman, ada meeting kat putrajaya 2 ari...so apa lagi...ku amik kesempatan ni bawa anak2 gi jumpa kawan2 depa la kat sana. kami bertolak rabu t/hari. sampai sana dah dekat maghrib, gi check in dulu kat equatorial bangi. then kami pi dinner kat miyagi japanese restaurant. ni kira pot tetap kami utk makan le... rindu nak makan unagyi jyo...wah makin mahal reganya rm42 kot per set skarang ni kat miyagi...dedulu rasanya tak sampai pun... niway memang kenyang gilos coz satu set tu ada miso soup, salad macaroni, cawan mushi, buah, nasi dan unagyi aka belut... and green tea.

ni le rupa nasi dan unagyi yg di gemari kami sekeluarga nyum nyum nyum

khamis plak agenda anak2...syairah gi outing dgn kawan2 sekolah dia smkj4 ke times square dan irfan plan ngan kawan2 dia kat seksyen 9 gi alamanda. ku bawa anak2 fiza, adam dan hani skali. adam ikut irfan jalan2...hani plak ikut ku le... lepas gi alamanda kami gi umah akak ku kat puncak jalil plak...lama tak tengok eva...rindu plak kat dia...emmm kebetulan dia demam so kurus le sikit.... petang bawa irfan balik otel coz dia n his fren nak mandi2 kat kolam equatorial. then ku gi pick up my hubby kat jpm then syairah kat komuter ukm.

malam plak fiza n anjang belanja kami dinner kat restoran stimbot baru buka kat seksyen 7. not bad juga....agak fresh juga le seafood dia. sedappppp.

jumaat dating dgn fiza...kami gi pavilion. first time pi sana...naik murano fiza le...wuishhhh berdesup si fiza ni bawa murano. kami makan2 dulu then round2 kejap. tak leh nak jalan lama, ada yg merengek nak balik and lagipun ku kena pick up hubby kat jpm kol 6 ptg. malam tu kami dinner kat restoran saba' cyberjaya...makanan arab...stended le gi situ kami mesti amik set chicken kabsah ngan lamb kabsah... pagi2 sabtu kami dah balik ke penang balik...penat tapi sonok....jom layan piccas

ni menu lunch ku...makan kat pavilion
ni plak masa dinner dgn fiza kat restoran stimbot seksyen 7.

ku ngan fiza kat pavillion


adam n hani ...posing kat putrajaya...ni kes lama sgt tunggu uncle...

adam n hani mandi manda kat equatorial


hani men game kat putrajaya
ku n syairah masa dinner kat miyagi

ishhh apa la papa ni dok wat...irfan kepenatan kot.